کنگره دو سالانه بین‌المللی انکولوژی کودکان(یادبود پروفسور پروانه وثوق) 

«محک» به منظور پاسداشت مقام علمی پروفسور  پروانه وثوق و تبادل اطلاعات با متخصصان برتر حوزه سرطان، برگزاری کنگره بین‌المللی انکولوژی کودکان را به صورت دوسالانه در دستور کار خود قرار داده و سه دوره از این رویداد علمی- تخصصی را در سال‌های ۱۳۹۳، ۱۳۹۵ و ۱۳۹۷ برگزار کرده است. سه دوره کنگره پیشین، با همکاری انجمن خون و سرطان کودکان ایران، انجمن خون و سرطان کودکان آلمان (GPOH) و همراهی متخصصان و پزشکان داخلی و بین‌المللی فعال در معتبرترین بیمارستان‌ها و مراکز تحقیقاتی ملی و بین‌المللی برگزار شده است.

درباره کنگره دو سالانه بین‌المللی انکولوژی کودکان

در سال ۲۰۱۸، سازمان جهانی بهداشت (WHO) با هدف افزایش ۶۰ درصدی نرخ بهبودی در کودکان مبتلا به سرطان، برنامه جهانی سرطان کودکان (GICC) را معرفی کرد. نتیجه دستیابی به این هدف تا سال ۲۰۳۰ نجات یک میلیون کودک مبتلا به سرطان در سراسر جهان و دو برابر شدن میزان بهبودی سرطان اطفال خواهد بود. از دیگر اهداف این طرح می‌توان به افزایش آگاهی‌رسانی جهانی در خصوص سرطان کودکان و گسترش ظرفیت کشورها برای ارائه هر چه بهتر خدمات درمانی و حمایتی به کودکان مبتلا به این بیماری اشاره کرد. در این طرح سازمان جهانی بهداشت به طور مشخص از تمامی کشورها و سازمان‌ها برای ارزیابی ظرفیت‌های فعلی خود در تشخیص و درمان سرطان، افزایش میزان دسترسی به داروها و تجهیزات مورد نیاز در این زمینه پشتیبانی خواهد کرد.

از جمله برنامه‌های تعریف شده توسط انجمن بین‌المللی انکولوژی کودک (SIOP) به عنوان شریک راهبردی سازمان جهانی بهداشت در تحقق این برنامه، تعریف Twinning Program بین مراکز درمانی در کشورهای در حال توسعه با مراکز درمانی کشورهای توسعه‌یافته در زمینه درمان سرطان کودک است. بر همین اساس بیمارستان فوق‌تخصصی سرطان کودکان محک به عنوان تنها مرکز تخصصی سرطان کودک در ایران که تنها مرکز رادیوتراپی کودکان در ایران در آن فعالیت می‌کند، تلاش کرد تا با عضویت اعضای خود در این انجمن،  زمینه ارتقای دانش ایشان و افزایش ارتباط با سایر متخصصان بین‌المللی را فراهم آورد و استراتژی ۱۴۰۳-۱۴۰۱ خود را  «تحول درمان از طریق پروتکل های SIOP» تعریف کرد.

دستیابی به اهداف این استراتژی جز با برگزاری جلسات مشترک منظم با متخصصان بین‌المللی حوزه نوروانکولوژی کودک از جمله پروفسور اریک بوفه، رئیس پیشین انجمن بین‌المللی آنکولوژی کودک (SIOP) و عضو هیأت مدیره انجمن کنترل جهانی سرطان (UICC) امکان‌پذیر نبوده است. بر همین اساس ارتقای دانش پزشکان محک در زمینه درمان تومور مغزی به عنوان یکی از مراکز اصلی درمان تومورهای مغزی کودکان در دستور کار بیمارستان قرار گرفت. 

درمان کودکان مبتلا به تومور مغزی زمینه ایجاد عوارض جانبی دیررس و شناختی را فراهم می‌‎آورد لذا بهره‌مندی از درمان چندتخصصی، افزایش اثربخشی درمان و کاهش عوارض جانبی آن را به همراه دارد. بر همین اساس محک چهارمین دوره این کنگره را با تمرکز بر موضوع «درمان چند تخصصی در تومورهای مغزی کودکان» برگزارمی کند.

در حال حاضر بیش از 13000 کودک مبتلا به سرطان تحت حمایت محک در سراسر کشور در حال درمان اند. تومور مغزی دومین سرطان شایع در کودکان است که اگر در مراحل اولیه تشخیص داده شود، احتمال کنترل و درمان آن با درصد بالا وجود دارد. در این کنگره تلاش می‌شود تا با پرداختن به نوروانکولوژی به عنوان یکی از تخصص‌های شناخته شده بین‌المللی، زمینه ارتقای دانش و تخصص پزشکان این حوزه در راستای افزایش بهبودی بیماران مبتلا به تومور مغزی فراهم شود.

زمان برگزاری کنگره:

 
۲۶، ۲۷، ۲۸ اردیبهشت‌ماه ۱۴۰۳
دارای امتیاز باز‌آموزی

 گروه‌های هدف


  • خون و سرطان کودکان

  • رادیوانکولوژی

  • جراحی مغز و اعصاب

  • تصویربرداری

  • آسیب شناسی

  • داخلی مغز و اعصاب کودکان

  • متخصص کودکان

  • طب اورژانس


  • بیهوشی و طب درد

  • غدد کودکان

  • پزشکان عمومی

  • پرستاری

  • مددکاری اجتماعی

  • روانشناسی

  • فیزیوتراپی - کاردرمانی (توانبخشی)

  • چشم پزشکی

Image

ضرورت درمان چندتخصصی سرطان

در دنیای امروز رویکرد تک‌بُعدی، پاسخگوی نیاز انسان نخواهد بود و این حقیقت ضرورت یک رویکرد چندبُعدی و چندتخصصی را بیان می‌کند، رویکردی که به رویکرد چهاربُعدی کاپلان معروف است و شامل ابعاد زیستی، روانی، اجتماعی و معنوی می‌شود. در حوزه درمانی، رویکرد چندتخصصی، ابتدا در بیمارستان‌های روانی مطرح و مورد استفاده قرار گرفته است و سپس توصیه شده تا علاوه بر روان‌پزشکان، پرستاران، روان‌شناسان و مددکاران اجتماعی نیز برای ارائه درمان جامع به بیماران روانی با یکدیگر همکاری کنند.

در طول سال‌ها این رویکرد برای بسیاری از بیمار‌ی‌ها بخصوص سرطان در بیمارستان‌ها و مراکز درمانی کشورهای پیشرفته به طور فزاینده‌ای اجرا شده است. اکنون درمان چندتخصصی به عنوان بهترین شیوه در برنامه‌‌ریزی درمان و مراقبت بیماران مبتلا به سرطان مطرح است. این شیوه شامل تمامی متخصصانی می‌شود که در مورد درمان و برنامه‌های مراقبت حمایتی بیمار به تصمیم‌گیری می‌پردازند.

در اجرای چارچوب درمان چندتخصصی ارتباط بین اعضاء تیم بسیار حائز اهمیت است. لذا جلسات گروه مهم‌ترین بخش درمان چندتخصصی است. قابل ذکر است چارچوب درمان ممکن است، بسته به نوع سرطان و نیاز به خدمات متفاوت باشد. هدف از جلسات نیز برنامه‌ریزی برای ادامه درمان در آینده است. با تشخیص بیماری، اولین جلسه تیم تخصصی متشکل از جراح، پزشک عمومی، رادیولوژیست، هماتولوژیست، انکولوژیست، پرستار و تیم خدمات حمایتی برقرار می‌شود. اعضای تیم ممکن است با توجه به ادامه و طول درمان جهت ارائه بهتر و مناسب‌تر خدمات به بیمار تغییر یابد.

پروفسور وثوق

رئیس فقید هیأت امنای محک

زنده‌‎یاد پرفسور پروانه وثوق، رئیس فقید هیأت امنای محک، بنیانگذار انکولوژی اطفال در ایران و فوق‌تخصص خون و انکولوژی با مهری بی‌پایان، عزمی راسخ و سخت‌کوشی، لحظات ارزشمند حیات خود را داوطلبانه برای حمایت از کودکان این سرزمین صرف کرد. 

این پزشک فرزانه پس از اخذ دکترای عمومی خود از دانشکده علوم پزشکی تهران برای دوره تخصص راهی آمریکا شد. در دانشگاه‌های کمبریج، ماساچوست و ایلینوی به تحصیل در رشته خون و سرطان‌شناسی پرداخت. دوره تکمیلی را در دانشگاه جورج واشنگتن گذراند و پس از آن به عضویت هیأت علمی مرکز ام.دی.اندرسون در هوستون تگزاس درآمد. وی با وجود پیشنهادات همکاری از مؤسسات پژوهشی معتبر آمریکا و کرسی‌های دانشگاه‌های تراز اول بین‌المللی، برای حمایت از کودکان سرزمین‌اش به ایران بازگشت و با عشق بی‌پایان خود معجزه‌ای از جنس امید در ایران آفرید تا باور داشته باشیم «سرطان درمانپذیر است».

استاد فقید دانشگاه و عضو فرهنگستان علوم پزشکی ایران با راه‌اندازی بخش هماتولوژی و انکولوژی اطفال در بیمارستان علی‌اصغر، بنیانگذار خون و انکولوژی نوین کودکان در ایران شناخته می‌شود. این استاد فرزانه از روز اول تأسیس بیمارستان فوق‌تخصصی سرطان کودکان محک تا آخرین روز از حیات خود به صورت داوطلبانه و بدون دریافت دستمزد به فعالیت خود ادامه داد و با حضور گرم و تأثیرگذارش، سرآغاز فعالیت‌های تخصصی بیمارستان فوق‌تخصصی سرطان کودکان محک در ارائه خدمات درمانی شایسته به کودکان و خانواده‌هایشان شد. 

از این استاد گرانقدر بیش از صدها عنوان مقاله در نشریات علمی معتبر ایرانی و خارجی منتشر شده است. پروفسور وثوق کودکان بی‌شماری از سراسر ایران و جهان را درمان کرد و متخصصان بسیاری را در حوزه خون و انکولوژی کودکان پرورش داد که امروزه در زمره برترین پزشکان در ممتازترین مراکز درمانی ایران و جهان به شمار می‌روند. 

پروفسور وثوق همواره به دانش روز و جدیدترین روش‌ها برای پروتکل‌های درمانی و دارویی توجه داشت و می‌کوشید تا مناسب‌ترین مسیر درمان را مناسب با شرایط بیماران به کار گیرد. هیأت مدیره محک به منظور پاسداشت مقام علمی ایشان و تبادل اطلاعات با متخصصان برتر انکولوژی، برگزاری کنگره بین‌المللی انکولوژی کودکان را در سال ۱۳۹۲ تصویب کرد و بر همین اساس این کنگره دوسالانه در سال‌های ۱۳۹۳.۱۳۹۵ و ۱۳۹۷ با حضور متخصصان ملی و بین‌المللی برگزار شده است. با شیوع ویروس کرونا، برگزاری این کنگره متوقف شد و برای چهارمین بار در سال 1403برگزار خواهد شد. 

پروفسور پروانه وثوق، متولد اسفند ماه ۱۳۱۴ در شهرستان تفرش استان مرکزی بود و در سحرگاه ۳۰ اردیبهشت ۱۳۹۲ در سن ۷۸ سالگی چشم از جهان فروبست.

راهش مانا و یادش گرامی
/Files/content/Media/1058-20220827140403739.png

موسسه خیریه محک

مؤسسه خیریه حمایت از کودکان مبتلا به سرطان با نام اختصاری «محک» از سال ۱۳۷۰ و با شماره ثبت ۶۵۶۷ به عنوان یک سازمان غیرانتفاعی - غیردولتی با انگیزه والای کمک به همنوع، فعالیت همه‌جانبه خود را جهت حمایت از کودکان مبتلا به سرطان زیر 18سال و خانواده‌های آنان آغاز کرد. این مؤسسه خیریه برای حمایت از کودکان مبتلا به سرطان و خانواده‌های آن‌ها بنا نهاده شد تا هیچ کودکی از فقر و ناتوانی در پرداخت هزینه‌ها، از درمان محروم نماند و خانواده‌ها با نگرانی کمتر، تنها به درمان و سلامت کودک خود فکر کنند.

محک همواره در این اندیشه بوده است تا فرآیند درمان با بالاترین سطح از مراقبت‌های پزشکی همراه با حفظ کرامت انسانی و حریم شخصی کودکان مبتلا به سرطان و خانواده‌هایشان انجام گیرد. بدین ترتیب از همان ابتدا با گردهم آمدن گروهی از نیکوکاران داوطلب، فعالیت‌های حمایتی- مددکاری محک در بیمارستان‌های دولتی و دانشگاهی انجام گرفت. در بیش از سه دهه فعالیت، این سازمان توانسته است بیش از 42هزار کودک مبتلا به سرطان را در بیمارستان‌های دولتی و دانشگاهی در سراسر ایران و با حضور داوطلبان بخش مددکاری تحت حمایت قرار دهد و در کنار آن با اعتقاد راسخ به آموزش و توانمندسازی، در تأسیس مراکز مشابه در شهرهای بزرگ ایران اقدام کند.

در سی و سال فعالیت، محک بـا بهره‌گیری از کمک‌های انسان‌دوستانه مردم نیکوکار، همراهی مدیران نیک‌اندیش و تلاش جدی نیروهای داوطلب و موظف به موفقیت‌های چشمگیری در حوزه‌های خیریه، درمان و تحقیقات دست یافته است. احداث و اداره تنها بیمارستان فوق‌تخصصی سرطان کودک محک در ایران با برخورداری از امکانات کامل کلینیکی و پاراکلینیکی در سال 1386، اخذ استاندارد NGO Benchmarking از شرکت SGS به عنوان اولین سازمان غیردولتی در منطقه خاورمیانه و اخذ بالاترین امتیاز (97.5 درصد) در هشتمین ممیزی این سازمان در سال 2018، انجام ارزیابی دلتا توسط انجمن بین‌المللی مدیریت پروژه به عنوان اولین مؤسسه خیریه در جهان با کسب امتیاز سه از پنج، دریافت مقام مشورتی از شورای اقتصادی، اجتماعی سازمان ملل متحد (ECOSOC)، دریافت نشان طلای انجمن بین‌المللی مدیریت پروژه (IPMA) در سال‌های 2015 و 2018، دریافت تندیس طلای کیفیت از مؤسسه بین‌المللی استاندارد جی.آی.سی (GIC) در سال 2018 و انجام پروژه‌های تحقیقاتی-کاربردی با همکاری معتبرترین مؤسسات تحقیقات داخلی و خارجی چون انستیتو گوستاوروسی فرانسه و مرکز تحقیقات سرطان کودک (St. Jude)، نشان از فعالیت مؤثر این مؤسسه خیریه در سطوح پیشرفته ملی و بین‌المللی دارد.

محک در تلاش است تا با توسعه زیرساخت‌ها و همچنین توسعه کمی و کیفی فعالیت‌ها، همواره به عنوان یکی از مؤسسات برتر در جهان شناخته شود و عملکرد آن افتخاری برای کشور عزیزمان باشد تا این هدف غایی محک تحقق یابد که هیچ خانواده‌ای در مسیر درمان فرزند خود تنها نخواهد ماند و در تمام مسیر درمان همه حمایت‌های لازم را به طور یکسان در سراسر ایران دریافت خواهد کرد.

حامیان علمیچهارمین کنگره بین‌المللی انکولوژی کودکان

img
img
img
img
img

برگزار کنندگانچهارمین کنگره بین‌المللی انکولوژی کودکان

img
img
img
img

تاریخچه 

کنگره بین‌المللی انکولوژی کودکان

کنگره اول – ۱۳۹۳

  •   موضوع: اولین کنگره بین‌المللی انکولوژی کودکان، 
    بزرگداشت پروفسور پروانه وثوق
  •  محور: سرطان خون (MDS. ALL. AML. CML)، پیوند سلول‌های بنیادی خون در سرطان‌های هماتوپوئتیک کودکان، طب درد و تسکینی در سرطان‌های بدخیم کودکان

کنگره دوم – ۱۳۹۵

  • موضوع : دومین کنگره دوسالانه بین‌المللی انکولوژی کودکان،
    بزرگداشت پرفسور پروانه وثوق به همراه بخش دانشجویی
  • محور: بررسی لوسمی کودکان (لنفوبلاستیک، میلوبلاستیک) تشخیص، درمان، پیوند مغز استخوان و عوارض، تومورهای مغزی کودکان، تشخیص، درمان (جراحی، شیمی درمانی و رادیوتراپی) و عوارض و اهمیت مراقبت‌های حمایتی در درمان سرطان

کنگره سوم – ۱۳۹۷

  • موضوع :سومین کنگره دوسالانه بین‌المللی انکولوژی کودکان، 
    بزرگداشت پروفسور پروانه وثوق
  • محور : بررسی مبانی علمی نظیر لوسمی حاد (لنفوبلاستیک – میلوبلاستیک) در کودکان (درمان، توکسیتی، پیوند مغز استخوان، عوارض دیررس)، لنفوم نان هوچکینى (تشخیص و درمان، توکسیستى، عوارض دیررس)

کنگره چهارم – 1403

  • موضوع: رویکرد درمان چندتخصصی در تومورهای مغزی کودکان
  • Image

© کلیه حقوق برای موسسه خیریه محک محفوظ است.